Sunday 10 June 2012

RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE

ini rupa yang belum potong

RED VELVET

red velvet .....
untuk kawan kat opis .. rozi ..selamat hari jadi
bahan penting yang membuatkan kek red velvet tidak sama dengan yang lain
ke karemel yang telah di sambar ....
kek yang sesuai untuk majlis yang jelas
Jika anda ingin merasa kek ini sila hubungi saya...
red velvet yang jelas

Ada banyak resepi red velvet yang boleh anda ikuti- yang ni saya dah ubah suai ....
BAHAN-BAHANNYA:

Red Velvet Cake

180gm tepung naik sendiri
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (125gm) unsalted butter
200gm gula -
3 biji telur
240 buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka @ white distilled vinegar
1 sudu teh baking powder


* kalau takde buttermilk jangan susah-susah, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka @ lemon juice.. biarkan sampai pekat - lebih 30mint




Cream cheese frosting: 

RESEPI 1 ( aku ikut resepi yang ini)
250gm cream cheese
125gm butter
120gm gula ising


CARA-CARANYA:

preheat oven: 180 c

1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.

2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah @ pink

3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.

4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.

5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bake selama 25-30 minit. Sejukkan

6) Hiaslah ikut kretiviti anda