Monday 30 September 2013

kelas Tart

Ita dan tart

Tart keju , ayam dan quiche

Tart keju yang berongga di dalam

Tart telur, dan tart buah
Kelas tart ini telah dijalankan pada 28 Sept 2013.. ita dari gedansa memang nak kelas personal senang katanya ..hari tu dia belajar tart buah, keju, telur ayam , coklat dan quiche...6 jenis semua nya lebih kurang 3 jam..

Wednesday 18 September 2013

Jentik Manis

Rasa lemak jerr

Lembut

Namp[ak cantik tapi anak-anak tak suka
Hai semuya...
Kat sisni nak sertakan resepi ....
Bahan : 
100 gr sagu
50 gr tepung hunkwee 
100 gr gula pasir 
500 ml santan 
1/4 sdt vanila
1/4 sdt garam
 Cara Membuat :  Rebus sagu sampai  jernih, angkat dan cuci , tos.  Cairkan hunkwe dg sebagian santan,  Rebus baki santan dg garam sampai mendidih, masukan adunan tepung hunkwe, kacau, masukan vanila dan gula , Masukan sagu bewarna. masukkan dalam acuan

Apam Merekah sengih

Perasa coklat

Peresa Oren dan Pandan

Sengeh....

Versi Kecil

Terbelah 4


Semua Sengih
Hai ... Kali ini saya nak kongsi apam merekah yang pasti meekah... ini kali ke sepuluh,,, saya mencari mengapa selama ini tak jadi boleh merekah bila dah masuk kukus batch kedua jadi keras...
Kat sini saya tempek serepi yang menjadi tu...

Apam Sengih
250 Tepung Gandum
200g Gula Kastor
2 biji telur
1 sudu teh ovellate
180g air
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh vanila

Cara-cara
Sediakan pengukus dan bekas acuan... saya guna paper cup saiz 8.  Acuan  luar pula saya guna acuan aluminum foil jer... Pukul telur, gula  dan  ovellate hingga kembang ( warna putih, bila tunggang tak tumpah).  Masukkan air dan tepung, susu esen vanila dan pukul sehingga kembang macam kita buat  kek sponge.  Sekiranya masih cair tambahlah sedikit tepung pukul sehingga bila kita angkat pemukul tu kita boleh tinggalkan kesan .. masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 10 minit... saya tak balut pun periuk kukus tu ..jangan buka periuk kukus sehingga sampai waktunya.Saya yakin anda akan dapat apam yang sangat menarik.



Tart telur

Yang ini kali ke empat buat baru ada rupa

Bahagian yang sedap...

Add caption

Resepi dari buku... My Tart Heart


Hai pembaca blog ....
Kali ini saya berjaya membuat tart yang mazelus sedapnya.. selepas menggugle say jumpa kenapa tart saya tak jadi....kat sini saya sertakan resepi kulit yang sedap

Resepi Kulit Tart
 Sumber: Buku kat atas nanti nak pastikan nama buku tu....
250g Tepung Gamdum ( dadukan)
170g Butter
40g Telur
15g susu tepung
1/2 susu teh esen vanila
Campurkan semua uli sampai semua tak melekat kat tangan jika gak lembik tambah tepung sikit.
bolehlah masukkan dalam acuan yang sesuai

Untuk Filling guna resepi kat atas...
Satukan semua bahan kat atas dan simpan dalam perti ais 30minit... tuang dalam kulit yang belum bakar tu..
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama boleh masak.. selamat mencuba
hasil tart cheese yang pertama

resepinya akan diupload nanti

.