Thursday 28 January 2016

Tart Telur

Salam sayang pembaca yang sepi..
Hari ni nak kongsi resepi tart yang mabeles. Anak saya suka sangat tart ni.  Anda boleh cuba resepi saya ni, cara buatnyer sama dengan resepi yang lain.  Untuk kastard anda perlu simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.  Kiranya tak jadi boleh tanya.






 









Resepi Kulit Tart
Sumber: tart my heart
250g Tepung Gamdum
170g Butter (dadukan)
40g Telur
15g susu tepung
1/2 susu teh esen vanila
Campurkan semua uli sampai semua tak melekat kat tangan jika gak lembik tambah tepung sikit.
bolehlah masukkan dalam acuan yang sesuai


Untuk kastard
340ml air
50 ml susu sejat
4 biji telur
1/2 tsp vanila
120g gula kastor
beberapa titik warna kuning
cara:
larutkan gula besama air dan susu.  Masukkan yang selebihnya. Simpan dalam peti ais selama  1 jam.  Tuang dalan acuan yang ada kulit yang belum masak.  Bakar selan 20 minit pada sushu 180 celcius.
 

Pucuk manis masak lemak

Salam sayang pembaca blok saya...
Emmm sedapnyer pucuk manis masak lemak.  Terbayang pulak masakan nenek .  Nenek akan mengutip pucuk manis yang dia tanam tepi rumah.  Kadang-kadang dia masak lemak dan kadang dia masak tumis air bersama keledek dan cendawan liar.  Wau makan pulak dengan ikan bakar dan sambal belacang.  Masakan nenek tetap jadi kegemaran saya.  Walaupun dia masak mi hun rebus bersama ikan bilispun sedapnyer tiada tandingan.  Kat sini saya nak kongsi resepi pucuk manis masak lemak.


Resepi:
Seikat pucuk manis
sebuku keledek (rebus dulu)
sebiji bawang besar
sebiji cili merah
10 ekor ikan bilis
50ml santan sederhana pekat
cara : Masak semua bahan.  Angkat apabila mendidih.


Wednesday 27 January 2016

Ayam Goreng Berempah


Salam sayang pembaca yang sepi.
Hari ini saya nak berkongsi resepi ayam goreng berempah yang mabeles gitu kena dengan tekak saya.  Jomler cuba.  Tapi kalu malas kat kedai ajerler.  Kerajinan yang perlu dipupuk memerlukan masa yang panjang.

 Nak makan ayam ni dengan apa yer....
 Boleh makan dengan nasi....


  
 Resepi asal jumpa kat mama is cooking. 
 mohon cp yer tq
Bahan-bahan:-

* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
* sedikit serbuk perasa


Cara Memasak:-

1. Ayam dipotong 16 atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

Tuesday 26 January 2016

Cream Puff

Salam sayang silence reader ....pagi ni nak kongsi resepi cream puff yang saya saya jual atau yang orang oder.  Tak tau ler tang mana sedapnyer kalu orang oder tak menang tangan dibuatnyer.  Syukur murah rezeki saya.
 Cara pembuatannyer tak jauh beza dengan resepi lain.  Bezanyer saya menggunakan bilangan telur yangbanyak.







 Cream puff amat sesuai untuk dijadikan minum petang dan makan ketika lapar.


Nak makan ketika panas atau sejuk sesuai belaka...



Cream Puff
Surber: ubah suai dari buku Joy of Baking

            10 Biji Telur

            2 sudu esen vanilla

600g tepung gamdum

400g margerin J

2 sudu besar gula J

½ susu garam J

1 litre air J

Cara:

Panaskan   J sehingga mendidih masukkan tepung biarkan sejuk.  Masukkan telur satu- satu dan vanilla



Kastard

1 tin susu

1 litre air

100g tepung jagung

210g gula

2 sudu besar tepung kastard

Cara:

Satukan semua bahan, masak atas api.

Monday 25 January 2016

Roti sarang lebah

 Salam sayang pembaca blok ni.  Rotisarang lebah saya ada peminatnyer sendiri.  Jika anda nak cuba untuk makan -makan kat rumah silakan .  Bila saya buat untuk jualan saya guna kacang natah slice sebab jika guna badam terlalu mahal

 Untuk kuah saya guna susu cair.  kurang manis bukan tak manis.










Resepi dah di ubah susi adari blog masam manis


RESEPI ROTI SARANG LEBAH.
BAHAN UNTUK DOH ROTI
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½  sudu teh dry yeast
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan susu cair
  • ¼ cawan margerin
  • ½  cawan air
  • Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)
CARA PENYEDIAAN:
  1. Dalam mangkuk adunan, campurkan  semua bahan kering dan margerin kacau rata.
  2. Masukkan air dan susu.
  3. Uli dengan tangan tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  4. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup
  5. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  6. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
  7. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
  8. Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
  9. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang..Time bako dalam 10-15 minit.
RESEPI BUTTERSCOTCH SOS
Bahan-Bahan:
  • ½  cawan brown sugar bukan gula merah ok
  • ½ cawan whipping cream(boleh ganti dengan susu cair)
  • Sedikit garam
  • ½ st  vanilla essence
  • 25g butter
  • Sedikit tepung untuk memekat
Cara Penyediaan
  1. Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream (atau susu cair) perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai

Tart buah

Salam sayang pembaca semua.. teringin nak makan tart buah... kulit dah buat kastard dah buat tapi buah tak der.. nak buat macam mana buah anggur jerlah yang ada jadiler.
Sepatutnyer buah ni kena sapu dengan glaze. Tapi tak perlah janji tart buah.  Anak-anak tak suka tart buah saya sorang jerler yang makan husband sama tak suka.

Teringat mak kat kampung dia pun suka tart buah ni .. tak sabar nak balik jumpa emak.



Resepi Tart buah
 Sumber: buku Tart my Heart


Tart Crust ( Kulit tart )
Bahan bahan
250g tepung serbaguna
15g milk powder
60g gula castor
170g butter
40g telur
½  tsp esen vanilla
Cara: Campurkan tepung, susu, gula gaulkan dengan butter masukkan esen vanilla dan telur gaul sehingga        menjadi doh. Bungkus dalam plastic simpam dalam chiller.



Kastard Filling.
Bahan-bahan
150g gula                             60g tepung kasrad
¼ tsp garam                         3      biji telur
150ml fresh milk                 350 ml air
50g susu tepung                 1 tsp mentega
1/8 esen vanilla
Cara :
Campurkan semua bahan kecuali mentega- bila sudah pekat dan masak masukkan mentega.