kalu nak ikutkan bahan yang ada kat rumah memang tak cukup... halia takder, cili kering tak der..Tapi yang penting ada rempah kari babas. Petua ni saya belajar dari cheff Asma. Untuk masak kari yang penting tumis bawang dan kari pes sehingga menjadi taik itik. Ini memerlukan minyak yang banyak. Tidak mengapa saya akan keluarkan semula minyak tu semua ... saya panggil siring minyak.
Resepi Kari Ayam.
1 ekor ayam- potong suka hati
6 sudu sebuk kari Babas- jadiakan pes
6 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
1inci halia-kisar
2 biji kentang
rempah 4 sekawan
minyak untuk menumis
sebiji santan kelapa- guna santan kotak pun boleh.
Cara:
Ayam direbus sehingga hampir empuk. Tumis rempah 4 sekawan. Masukkan bahan kisar dan pes kari. Tumis sehingga garing dan pecah minyak - jadi macam taik itik. Masukkan ke dalam periuk berisi ayam rebus dan masukkan kentang. Masak sehingga daging empuk.
Selamat mencuba