Wednesday, 18 September 2013

Apam Merekah sengih

Perasa coklat

Peresa Oren dan Pandan

Sengeh....

Versi Kecil

Terbelah 4


Semua Sengih
Hai ... Kali ini saya nak kongsi apam merekah yang pasti meekah... ini kali ke sepuluh,,, saya mencari mengapa selama ini tak jadi boleh merekah bila dah masuk kukus batch kedua jadi keras...
Kat sini saya tempek serepi yang menjadi tu...

Apam Sengih
250 Tepung Gandum
200g Gula Kastor
2 biji telur
1 sudu teh ovellate
180g air
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh vanila

Cara-cara
Sediakan pengukus dan bekas acuan... saya guna paper cup saiz 8.  Acuan  luar pula saya guna acuan aluminum foil jer... Pukul telur, gula  dan  ovellate hingga kembang ( warna putih, bila tunggang tak tumpah).  Masukkan air dan tepung, susu esen vanila dan pukul sehingga kembang macam kita buat  kek sponge.  Sekiranya masih cair tambahlah sedikit tepung pukul sehingga bila kita angkat pemukul tu kita boleh tinggalkan kesan .. masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 10 minit... saya tak balut pun periuk kukus tu ..jangan buka periuk kukus sehingga sampai waktunya.Saya yakin anda akan dapat apam yang sangat menarik.



No comments:

Post a Comment