Perasa coklat |
Peresa Oren dan Pandan |
Sengeh.... |
Versi Kecil |
Terbelah 4 |
Semua Sengih |
Kat sini saya tempek serepi yang menjadi tu...
Apam Sengih
250 Tepung Gandum
200g Gula Kastor
2 biji telur
1 sudu teh ovellate
180g air
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh vanila
Cara-cara
Sediakan pengukus dan bekas acuan... saya guna paper cup saiz 8. Acuan luar pula saya guna acuan aluminum foil jer... Pukul telur, gula dan ovellate hingga kembang ( warna putih, bila tunggang tak tumpah). Masukkan air dan tepung, susu esen vanila dan pukul sehingga kembang macam kita buat kek sponge. Sekiranya masih cair tambahlah sedikit tepung pukul sehingga bila kita angkat pemukul tu kita boleh tinggalkan kesan .. masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 10 minit... saya tak balut pun periuk kukus tu ..jangan buka periuk kukus sehingga sampai waktunya.Saya yakin anda akan dapat apam yang sangat menarik.
No comments:
Post a Comment