Oven nenek punya |
guna api yang perlahan |
masa untuk memasak 1 jam 15 minit |
rumah burung yang bercat.. kaluler boleh warna kek kita macam ni kan cantik |
ni hasil dari Oven elektrik salah setting suhu |
yang ni hasil dari oven nenek ... cantik tepi nyer pun cantik |
BAHAN BAHAN
GULA HANGUS
3 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingga gula mencair dan biarkan seketika
BAHAGIAN ATAS ( KARAMEL )
1 tin susu cair FN ( tin biru pink )
100 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
4 kuning telur
1 biji teliu penuh
kacau sebati perlahan
LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingga kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
MERINGUE ( B )
6 telur putih ( jangan ade walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadi 70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jika di terbalikkan.
* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA
1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. bakar selama 1 jam pada suhu 150 darjah celcius
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayanya
No comments:
Post a Comment