Tuesday 14 May 2013

Kek pisang




Sumber ... buku Joy Of Baking...
kek Pisang
Bahan-bahan:
200g pisang emas/ awak / berangan
150g gula pasir
100 ml minyak masak
100 ml susu sejat/ segar
4 biji telur gred A
250g tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat

1/4 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius.
2. Sediakan loyang 4 persegi.
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga larut... masukkan pisang 
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. jangan lupa esen pisang.. letak sikit jer +  susu segar atau sejat
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

Selamat mencuba.. cubalah tukar pisang dengan cempetak atau durian..

No comments:

Post a Comment