Saturday 1 June 2013

Kari ikan OPAH

Kari masih dalam periuk
9 tahun yang lalu... "Dari mana dapat kari ini... " Tanya suami saya.  "Opah bagi" ( pengasuh anak-anak) jawab saya.  "  sedap". Jawab suami saya... seminggu lepas tu bawak ikan, santan dan bawang pi rumah opah... belajar.  Hari ini beginilah hasilnya.  Teringin pula nak berkongsi resepi ini dengan kawan -kawan yang buka n3 ni...

Kari  Ikan Opah
3 potong  ikan - apa -apa bun boleh
5 ulas bawang merah ( dihiris halus)
2 ulas bawang putih ( dihiris halus)
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar serbuk kari ( babas)
1 tangkai daun kari
3 sudu besar air asam jawa
1/2 cawan santan
1 cawan air
5 sudu besar minyak untuk menumis
garam, gula sikit

Cara-cara
Tumis halba, daun kari,bawang putih dan bawang merah sehingga agak garing. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air, tumis sehingga pecah minyak ( org terengganu kata buga tahi itik). masukkan air, air asam jawa, garam dan gula .  Biar gelegak sekejap.  Masukkan ikan, masak 5 minit.  Masukkan  santan, masak dengan api perlahan sehingga pecah minyak.

Moga resepi ini menjadi kegemaran keluarga anda...

No comments:

Post a Comment