Thursday 11 September 2014

Roti Sarang lebah

lebah mari hinggap jap lagi

yang penting sedap
Salam sayang semua.... sayang u alls... resepi yang ada kat dalam google dah di modified so ni resepi saya...

2 cawan tepung gandum
 1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan susu cair
¼ cawan margerin
1/2 cawan air

**Almond flakes, pumpkin seeds n bijan hitam - nak murah guna peanut flake...

cara :
masukkan semua bahan dalam mixer pukul selama 7 minit.  Rehat doh 1 jam.  bulatkan kecil-kecil tunggu sehingga naik 2 kali ganda.

sos butterscotch
 1/2 cup brown sugar  ( soft)
1/2  tin susu cair
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cara : 
Cairkan butter, masukkan gula perang.  Masak hingga cair. Masukkan susu. Siap kat sini derhaka sikit saya masukkan sedikit bancuhan tepung agar sos pekat .
Resepi yang dinyatakan diatas adalah untuk versi jual kat kantin ...
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment