Ikan yang kak liza guna ikan Mayong. Masyaallah susuah sungguh nak hilangkan hanyir ikan ni. Sunggu kalu nak masak asam pedas gunalah ikan alin. Ikan ni berana tanah.
Untuk resepini kak Liza rujuk blog mat gebu.
BAHAN-BAHANNYA :-)
3ketul ikan, kerat dan cuci bersih, toskan
1 biji tomato, belah 4
5 biji kacang bendi
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1 genggam daun kesom
1 cawan jus asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
Sedikit hirisan lengkuas
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisarhalus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu. Tuang air secukupnya, kacau rata dan biar mendidih.
- Masukkan ikan dan bunga kantan. Kacau perlahan dan tambah jus asam jawa. Masuk daun kesom, kacang bendi dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. Kacau perlahan2 dan biar mendidih hingga kacang bendi lembut. Akhir sekali masukkan tomato, rasa dan jika ok boleh matikan api. Biar tomato lembut sendiri dalam kuah asam pedas. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment