Thursday 25 February 2016

Tepung Kapur

 Salam sayang semua...
Dulu-dulu kalu emak suruh buat tepung kapur saya mesti pergi cari daun sipo. Resepi  saya guna dari sini Malaysian Food Channel

Bahan-bahan

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1/2 kerek manisan atau 1 cawan gula melaka
  • sesudu kapur makan
  • garam secukup rasa
  • kelapa parut

Cara-cara

  1. masakkan manisan dengan air sampai cair. sejukkan sekejap.
  2. masukkan air manisan tadi kedalam tepung gandum, masukkan sikit - sikit. adunannya taklah cair sangat, tak jugak pekat likat, biasa - biasa je.masukkan sekali kapur makan yang dibancuh ngan sikit air, juga masukkan garam.
  3. tapiskan dalam loyang yang dah digris ngan minyak atau mentega.
  4. kukus dalam masa 30 - 45 minit.
  5. bila dah masak, sejukkan kejap, kemudian potonglah kuih ni ikut suka hati. nak lonjong ke berpetak ke, segienam atau heksagon. potong nipis dan kecik senang nak makan.
  6. kelapa parut gaulkan ngan garam sikit. kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi ngan kelapa parut.
  7. dah siap, boleh la makan.

No comments:

Post a Comment