Tuesday 23 February 2016

croissant

Salam sayang semua..
Atas permintaan seorang sahabat nak belajar buat croissant.  Dengan rujukan mr. google dan beberapa buku terhasil lah croissant.





Croissant
250g Tepung high protein
15g   susu tepung
½ tsp bread improver
½ tsp Cream of tartar
60g  gula
½ tsp   garam
1 biji telur B
200g air
15g yeast
50g butter
250 pastri margerin


Cara-cara
. Masukkan semua bahan kecuali * kedalam mixer dan pukul   
  sehingga menjadi doh.
. Rehat doh 15 hingga 30 minit. 
Canai doh sehinggga ½ inci
 letakkan pasrti margerin dan tutup.
  gunakan tangan dan jadikan ia pemanjang.
  Canaikan sehingga 6mm
  Lipat menjadi 4 bahagian.
Simpan dalam peti sejuk.
Canaikan sehingga 4 mm. Lipat menjadi 4 bahagian.
Simpan dalam peti ais selam 3 minit
.canaikan dan lipat menjadi  3 bahagian. ( simpan dalan freezer 10-15 minit)
Canaikan menjadi 2 mm-.   Bentukkan .


No comments:

Post a Comment