Atas permintaan seorang sahabat nak belajar buat croissant. Dengan rujukan mr. google dan beberapa buku terhasil lah croissant.
Croissant
250g Tepung high protein
15g
susu tepung
½ tsp bread improver
½ tsp Cream of tartar
60g
gula
½ tsp garam
1 biji telur B
200g air
15g yeast
50g butter
250 pastri margerin
Cara-cara
. Masukkan semua bahan kecuali *
kedalam mixer dan pukul
sehingga menjadi doh.
. Rehat doh 15 hingga 30 minit.
Canai doh sehinggga ½ inci
letakkan pasrti margerin dan tutup.
gunakan tangan dan jadikan ia
pemanjang.
Canaikan sehingga 6mm
Lipat menjadi 4 bahagian.
Simpan dalam peti sejuk.
Canaikan sehingga 4 mm. Lipat menjadi
4 bahagian.
Simpan dalam peti ais selam 3 minit
.canaikan dan lipat menjadi 3 bahagian. ( simpan dalan freezer 10-15
minit)
Canaikan menjadi 2 mm-.
Bentukkan
.
No comments:
Post a Comment