Kalu kena dengan resepinyer sedap ajer. |
Roti besar ni menjadi kegemaran kawan - kawan saya. Mereka sering makan dengan kari atau cicah dengan air kopi. Teknik membuatnyer sangat mudah tak perlu tunggu naik dua kali. Saya hanya memukul adunan sehingga berkilat, membentuk dan tunggu naik kemudian bakar. Mungkin suatu hari nanti saya tunjuk step by step pula. Ramai kata nak meroti tapi takut keras dan tak jadi.
Kepada kawan -kawan nak merasa roti saya cubalah.
Resepi : buku home btead
1 kgTepung Roti
180g gula halus
12g garam
100g whipping cream
150g telur
300g air sejuk
10g soft pro (bread softner)
15g yis
120g Butter
Cara
Masukkan semua bahan – putar
sehingga menjadi doh yang tidak koyak apabila ditarik.
Bentukkan tunggu sehing 2 jam- bakar
No comments:
Post a Comment