Monday 22 February 2016

Karipap pusing

 Hai.. salam sayang
Karipap pusing... kalu orang suruh saya buat sungguh taknak buatdah ...
renyah cerewet leceh dan banyk lagi...
Saya ambik resepi kat sini dapur periuk tanah.
Memang tabiklah siapa yang boleh sabar buat karipap ni.  Ada juga jual yang segera ...  Intinya saya ikut cara



Ni resepinyer
Bahan-bahan:

Doh A:

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan margerin
1 sudu teh garam
1/2 cawan - 3/4 cawan air sejuk dari peti ais

Doh B:

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan margerin

Cara membuatnya:

1. Masukkan Bahan doh A ke dalam mangkuk kecuali air. Gaul ramas macam buat karipap biasa hingga jadi serbuk. Tambahkan air sedikit-demi sedikit hingga adunan menjadi doh lembut dan licin.

2. Bahagikan kepada 4/6/ 8 bahagian. K.An buat waktu malam dan dah mengantuk, jadi K.An bahagikan 4 je... (jumlah pembahagian ini menentukan saiz karipap tau... K.An punya karipap saiz harga 50 sen.

3. Masukkan pula bahan Doh B ke dalam mangkuk berasingan. Uli hingga jadi doh licin. Bahagikan juga seperti Doh A (4/6/8 bahagian)

Untuk step seterusnyer silaler berkunjung ke dapur periuk tanah.

No comments:

Post a Comment