Karipap pusing... kalu orang suruh saya buat sungguh taknak buatdah ...
renyah cerewet leceh dan banyk lagi...
Saya ambik resepi kat sini dapur periuk tanah.
Memang tabiklah siapa yang boleh sabar buat karipap ni. Ada juga jual yang segera ... Intinya saya ikut cara
Ni resepinyer
Bahan-bahan:
Doh A:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan margerin
1 sudu teh garam
1/2 cawan - 3/4 cawan air sejuk dari peti ais
Doh B:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan margerin
Cara membuatnya:
1.
Masukkan Bahan doh A ke dalam mangkuk kecuali air. Gaul ramas macam
buat karipap biasa hingga jadi serbuk. Tambahkan air sedikit-demi
sedikit hingga adunan menjadi doh lembut dan licin.
2.
Bahagikan kepada 4/6/ 8 bahagian. K.An buat waktu malam dan dah
mengantuk, jadi K.An bahagikan 4 je... (jumlah pembahagian ini
menentukan saiz karipap tau... K.An punya karipap saiz harga 50 sen.
Untuk step seterusnyer silaler berkunjung ke dapur periuk tanah.
No comments:
Post a Comment