Friday 13 May 2016

Bingka Labu







Salam sayang semua... hari ni kak liza nak kongsi dengan pembaca semua resepi binka labu... nak tunjuk gambar tapi semua gambar goyang..Bila skill ambik gambo nak berjaya ni.
Bila tengok labu teringat nenek kak liza.  Dia memeng suka berkebun.  Antara pokok yang dia tanam pokok labu.  Waktu musim petik labu, hari-hari kak liza makan labu.  Pengat labu, bingka labu, sayur lemak labu,  sayur labu masak air.  Cuma nenek tak boleh buat bingka labu dan pai labu nenek tak der oven.  Dalam kepala kak liza berbunga-bunga nak buat pai labu.  Tapi asyik bertangguh jer.  Dok takut labu kan rosak maka bergegaslah kak liza buat bingka labu. 
Memang sedap bingka labuni, tapi kak liza tak boleh makan banyak  nati gula dalam darah naik mencanak-canak.  Jadi yang banyaknyer bawak ke opis untuk kawan-kawan.  Kalu nak cuba ... boleh ler cuma agak banyak hasilnyer, boleh makan untuk 10 orang.
Resepi: Shila Rusly


BINGKA LABU
Bahan-bahanya:
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ~ cairkan

Cara Menyediakan:
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.

No comments:

Post a Comment