Wednesday 27 January 2016

Ayam Goreng Berempah


Salam sayang pembaca yang sepi.
Hari ini saya nak berkongsi resepi ayam goreng berempah yang mabeles gitu kena dengan tekak saya.  Jomler cuba.  Tapi kalu malas kat kedai ajerler.  Kerajinan yang perlu dipupuk memerlukan masa yang panjang.

 Nak makan ayam ni dengan apa yer....
 Boleh makan dengan nasi....


  
 Resepi asal jumpa kat mama is cooking. 
 mohon cp yer tq
Bahan-bahan:-

* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
* sedikit serbuk perasa


Cara Memasak:-

1. Ayam dipotong 16 atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

No comments:

Post a Comment