Thursday 28 January 2016

Tart Telur

Salam sayang pembaca yang sepi..
Hari ni nak kongsi resepi tart yang mabeles. Anak saya suka sangat tart ni.  Anda boleh cuba resepi saya ni, cara buatnyer sama dengan resepi yang lain.  Untuk kastard anda perlu simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.  Kiranya tak jadi boleh tanya.






 









Resepi Kulit Tart
Sumber: tart my heart
250g Tepung Gamdum
170g Butter (dadukan)
40g Telur
15g susu tepung
1/2 susu teh esen vanila
Campurkan semua uli sampai semua tak melekat kat tangan jika gak lembik tambah tepung sikit.
bolehlah masukkan dalam acuan yang sesuai


Untuk kastard
340ml air
50 ml susu sejat
4 biji telur
1/2 tsp vanila
120g gula kastor
beberapa titik warna kuning
cara:
larutkan gula besama air dan susu.  Masukkan yang selebihnya. Simpan dalam peti ais selama  1 jam.  Tuang dalan acuan yang ada kulit yang belum masak.  Bakar selan 20 minit pada sushu 180 celcius.
 

No comments:

Post a Comment