Tuesday 26 January 2016

Cream Puff

Salam sayang silence reader ....pagi ni nak kongsi resepi cream puff yang saya saya jual atau yang orang oder.  Tak tau ler tang mana sedapnyer kalu orang oder tak menang tangan dibuatnyer.  Syukur murah rezeki saya.
 Cara pembuatannyer tak jauh beza dengan resepi lain.  Bezanyer saya menggunakan bilangan telur yangbanyak.







 Cream puff amat sesuai untuk dijadikan minum petang dan makan ketika lapar.


Nak makan ketika panas atau sejuk sesuai belaka...



Cream Puff
Surber: ubah suai dari buku Joy of Baking

            10 Biji Telur

            2 sudu esen vanilla

600g tepung gamdum

400g margerin J

2 sudu besar gula J

½ susu garam J

1 litre air J

Cara:

Panaskan   J sehingga mendidih masukkan tepung biarkan sejuk.  Masukkan telur satu- satu dan vanilla



Kastard

1 tin susu

1 litre air

100g tepung jagung

210g gula

2 sudu besar tepung kastard

Cara:

Satukan semua bahan, masak atas api.

No comments:

Post a Comment