Thursday 21 January 2016

Pisang Goreng

Salam sayang pembaca semua... masih ada yang bertanya mengapa lama menyepi. bukan sepi tapi malas melanda.  Takper saya nekad akan update setiap hari blog ni ceh ceh masih ada azam tahun baru.  Saya rasa nak berkongsi dengan rakan kat luar sana pisang goreng yang saya buat.  Bukan banyak hanya 5 biji saja.  Orang bagi pisang saya ambil tapi saya tak boleh makan banyak.  Yang lebih saya bagi jiran.  Mengapa tak boleh makan banyak ? Saya pengidap diabetes sudah sepuluh tahun syukur saya masih seperti oarang lain.. yang penting saya jaga, makan pisang goreng pun 2 biji jer.  Tapi saya masih boleh makan cuma tak boleh banyak.  Kawan -kawan kat luar sana jagalah kesihatan diabetes akan menyebabkan buah pinggang rosak. Jom layan pisan goreng saya.
 Emak selau pesan kalu nak buat goreng pisang pilih yang hampir masak.
 Pisang abu adalah paling sedap bagi saya
Tepung beras dan tepung gamdum campuran paling baik.

Untuk rujukan kawan -kawan bolehlah guna resepi mat gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
Pisang nipah secukupnya
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
Secubit camca teh soda bicarbonate
1 biji telur
Beberapa titik pewarna kuning (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya kurang lebih 1 cawan (agak2)


Cara- cara:
 Satukan tepung beras, tepung gandum, soda bicarbonate, garam secukup rasa dan telur, kacau rata. Tuang air sediki demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu cair atau pekat. Letak sedikit pewarna kuning jika suka. Rehatkan 20 minit. Kemudian boleh lah goreng pisang seperti biasa, hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan hidang.

No comments:

Post a Comment