Untuk kuah saya guna susu cair. kurang manis bukan tak manis.
Resepi dah di ubah susi adari blog masam manis
RESEPI ROTI SARANG LEBAH.
BAHAN UNTUK DOH ROTI
- 2 cawan tepung gandum
- ½ sudu teh dry yeast
- ¼ sudu teh garam
- ½ sudu teh baking powder
- 1 sudu besar gula pasir
- ¼ cawan susu cair
- ¼ cawan margerin
- ½ cawan air
- Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)
CARA PENYEDIAAN:
- Dalam mangkuk adunan, campurkan semua bahan kering dan margerin kacau rata.
- Masukkan air dan susu.
- Uli dengan tangan tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
- Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup
- Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
- Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
- Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
- Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
- Make sure oven panas giler baru masukkan loyang..Time bako dalam 10-15 minit.
RESEPI BUTTERSCOTCH SOS
Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan:
- ½ cawan brown sugar bukan gula merah ok
- ½ cawan whipping cream(boleh ganti dengan susu cair)
- Sedikit garam
- ½ st vanilla essence
- 25g butter
- Sedikit tepung untuk memekat
Cara Penyediaan
- Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
- Tuangkan whipping cream (atau susu cair) perlahan2 sambil mengacaunya.
No comments:
Post a Comment