Monday 25 January 2016

Roti sarang lebah

 Salam sayang pembaca blok ni.  Rotisarang lebah saya ada peminatnyer sendiri.  Jika anda nak cuba untuk makan -makan kat rumah silakan .  Bila saya buat untuk jualan saya guna kacang natah slice sebab jika guna badam terlalu mahal

 Untuk kuah saya guna susu cair.  kurang manis bukan tak manis.










Resepi dah di ubah susi adari blog masam manis


RESEPI ROTI SARANG LEBAH.
BAHAN UNTUK DOH ROTI
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½  sudu teh dry yeast
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan susu cair
  • ¼ cawan margerin
  • ½  cawan air
  • Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)
CARA PENYEDIAAN:
  1. Dalam mangkuk adunan, campurkan  semua bahan kering dan margerin kacau rata.
  2. Masukkan air dan susu.
  3. Uli dengan tangan tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  4. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup
  5. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  6. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
  7. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
  8. Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
  9. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang..Time bako dalam 10-15 minit.
RESEPI BUTTERSCOTCH SOS
Bahan-Bahan:
  • ½  cawan brown sugar bukan gula merah ok
  • ½ cawan whipping cream(boleh ganti dengan susu cair)
  • Sedikit garam
  • ½ st  vanilla essence
  • 25g butter
  • Sedikit tepung untuk memekat
Cara Penyediaan
  1. Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream (atau susu cair) perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai

No comments:

Post a Comment