Sunday 14 April 2013

Bubur jangung

Teringat, dulu abah suka sangat makan bubur, tak kiralah bubur apa... bubu tepung gandum, bubur pulut hitam, bubur kacang hijau, pengat pisang, pengat durian ... bubur dan pengat resepinya hampir sama...mesti bersantan, gula merah atau gula pasir, daun pandan dan sedikit garam.  hari ini rasanya nostalgia itu kembali semula... suami aku lak suka pencuci mulut jenis ni... dah dua mingguberturut -turut aku masak bubur jagung ni...
Bubur Jagung
Bahan- bahan
10 tonggol jagung yang segar ( penjodoh bilang untuk jagung - tongkol)
2 biji kelapa - ambil santan 1 litter
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
cara:
masak s
kesemua bahan diatas dalam periuk, kacau selalu hingga mendidih- gunakan api yang sederhana untuk elak santan berbata.Rasa dulu hidang bila dah sempurna rasanya.

No comments:

Post a Comment