Sunday 28 April 2013

Pengat Ubi

Masih dalam periuk
Hai, sorry entri ni dengan periuk sekali dipos nak cepat ... nanti lupa, jika anda nak cuba resepi ini boleh ler..

Resepi pengat ubi

1 ketul ubi keladi ( sederhana)
1 ketul ubi kayu
2 ketul ubi keledek
10 susu makan gula
1/2 sudu makan  garam
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan pekat - ( RM 2.00)
Nak special masukkan 1 biji kuning telur

cara
kupas semua ubi dan potong kiub
rebus ubi hingga empuk dan tapis airnya
lalukan air paip untuk buang kanji yang ada - banyak kanji nanti pekat pulak.
Masukkan ubi yang dah basuh tadi dalam periuk, masukkan semua bahan kecuali santan
masak sehingga mendidih akhir sekali masukkan santan- guna api perlahan agar santan tak pecah minyak





No comments:

Post a Comment