Sunday 28 April 2013

Kenapa kek tak jadi

kalu buat cup cake ... kurang jadi tak per boleh cover....
 
oven elektrik


oven gas

suhu tak kawal

Oven
Berbagai jenis oven yang boleh anda beli, tak kisah oven apa... yang penting anda mesti tahu suhu yang tertera adalah suhu untuk kek masak.  Contoh: suhu untuk kek masak dalam masa sejam adalah 180 darjah celcius tetepi oven anda kena tunjuk 220 darjah celcius atau 160 darjah jer...  Itu yang tunjuk celcius yang tunjuk fehrenhite pula cam ner kena ler convert yer....

 
peralatan asas

Mixer
orang kata ia penting.... saya kata tak penting... sebab jika anda nak buat kek butter atau coklat kukus red velvet pun boleh anda masih boleh buat...anda boleh guna wisk jer..perkara  yang perlu anda tahu:
1. Pukul butter hingga kembang atau putih - satu arah saja tau..
2. Masukkan telur satu-satu - pastikan bila hilang dari pandangan baru isi yang baru
3. Pastikan tepung yang anda guna diayak untuk pengudaraan ( ayak bersama serbuk penaik jika perlu)
4. Jika anda ada menggunakan cecair, pastikan anda tepung dimasukkan berselang dengan cecair tersebut.  contoh 3 kali tepung 2 kali air) mula dengan tepung akhir dengan tepung.
5.  Kalu tak yakin guna mixer untuk campurkan tepung dalan adunan gunalah suduker, spatulaker, scraper ke... apa-apa jer
6. Tepung yang dimasukkan dikaub balik saja... jangan terlalu lama untuk proses ini jika lama akibatnya tepung tadi jadi gluten dan mungkin boleh buat roti canai... cukup sekadar bercampur saja...

Baking Powder atau Baking Soda
Ramai yang tanya...
Apa yang saya tahu jika kek anda cuma ada tepung dan cecair .. baking powder  dah cukup kalu nak senang guna tepung naik sendiri jer.
Jika kek anda ada carot, pisang, serbuk koko.. maka baking soda adalah perlu.. jangan banyak-banyak nanti pedo pulak...

sudu penyukat biar ada banyak untuk guna bahan basah dan kering sayu pun dah cukup


selamat mencuba


No comments:

Post a Comment