Sunday 14 April 2013

CREAM PUFF @Pastri Choux





siap dihidangkan, kastard masuk dari bawah

bakar hingga garing



Cream Puff
Surber: ubah suai dari buku Joy of Baking

        10 Biji Telur

        2 sudu esen vanilla

600g tepung gamdum

400g margerin J

2 sudu besar gula J

½ susu garam J

1 litre air J

Cara:

Panaskan   J sehingga mendidih masukkan tepung biarkan sejuk.  Masukkan telur satu- satu dan vanilla



Kastard

1 tin susu

1 litre air

100g tepung jagung

210g gula

2 sudu besar tepung kastard

Cara:

Satukan semua bahan, masak atas api.


Durian Custard Cream
500ml milk
100gm sweet durian flesh (I don’t think D24 works well here, due to the bitterness, unless u like it that way)
1 large egg
80gm sugar or more
2 level Tbsp custard powder
2 level Tbsp all purpose flour
 cara:
masukkan dalam kuali semua kacau hingga masak.

No comments:

Post a Comment