Wednesday 10 April 2013

KEK SPONGE





Kek sponge dalam proses nyah beku
kek sponge dah disaluti cream
 Istimewa kek ini boleh buat banyak-banyak kemudian bungkus dengan aluminum foil dan bekukan.  Selain dari itu pelbagai perisa boleh dibuat... banyak kegunaan kek ini, yang penting kek sponge kita buat sendiri akan lebih moist dan rasa telurnya.

Resepi Kek Sponge Mudah

250 gram  tepung sponge mix
4 biji telur gred b
80 ml susu segar
80 gram mentega, cair dan sejukkan
1 camca teh esen vanilla
 cara :
pukul semua bahan kecuali mentega cair selama 10 minit dengan mixer. Jika kurang dari masa ini kek anda akan lerai dan berderai.. akhir sekali masukkan minyak.  Kacau guna scrapper atau senduk kayu.  Masukkan dalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur dengan tepung. Masuk dal oven yang telah panas.

No comments:

Post a Comment