Sunday 14 April 2013

KEK INDULGENCE

Dah siap masuk kotak




untuk kanak-kanak

oder dari herni

Hai pembaca semua, saya dah ubah suia kak zu punya resepi sebab ada pelanggan saya tak gemarkan rasa kopi..... cubalah buat
SUMBER : Dari bolg kak zue- semanis gula
BAHAN BAHAN

* BAHAN KEK
5 biji telur ( grade A )
170 gm gula castor
1 1/2 tbsp coklat emulco
50 gm tepung gandum ~ ayak
50 gm tepung jagung ~ ayak
50 gm tepung naik sendiri ~ ayak
20 gm coco powder ~ ayak
25 ml minyak jagung

Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan coklat emulco.
Dengan menggunakan spatula @ senduk masukkan kesemue bahan ayak dan gaul kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak jagung.
Masukkan adunan kek kedalam loyang 9 inci yang telah di gris.
Bakar kek pade suhu 180 C selama 45 minit.

* Mousse coklat & putih
750 gm UHT whipping cream
170 gm coklat masakan putih ~ cairkan kedah double boiler ~ BIARKAN BETUL2 SEJUK
200 gm coklat masakan hitam ~ cairkan kaedah double boiler ~ BIARKAN BETUL2 SEJUK

Putar UHT whipping hingga kental ~ soft peak.
Bahagikan UHT whipping yang kental kepada 2 bahagian.
1 bahagian di campurkan coklat masakan putih, 1 bahagian lagi di campur coklat masakan hitam.Gaul sebati.



* Chocolate topping ( ganache )
300 gm coklat masakan
250 gm UHT whipping cream
Masak atas double boiler hingge menjadi ganache

CARE MELAPIS KEK
Potong kek kepade 4 lapisan ~ kek dapat agak tipis ~ memang begitu ye
Letak kan separuh mousse putih dan letak kek yang kedua
Letak kesemua mousse hitam dan letak kek yang ketiga.
Letak baki mousse putih dan letak kek yang keempat dan tutupi keseluruhan kek dengan freshcream.
Biarkan kek beberape jam di dalam petisejuk.
Curah kan ganache di keseluruhan kek.

No comments:

Post a Comment